FI | EN

Tarina

Seaside Prison vie osallistujat rinnakkais­todellisuu­teen, jossa Suomi on miehitettynä. Ahvenan­maan tilanne on samankaltainen kuin tosimaailman Gazassa. Miehittäjät rajoittavat ihmisten ja tavaroi­den kulkua sekä ulos että sisään. Aika ajoin he pommittavat Ahvenan­maata. Osallistujat ottavat Maarian­haminassa elävien tavallisten perheiden roolit. Pommi­tukset ja kuoleman­pelko varjostavat näiden arkea ja ihmissuhteita.

Tarkoituksena on käsitellä aihetta kunnioituksella. Osallistujat eivät esitä palestiinalaisia, vaan heitä kannustetaan miettimään, millaiseksi oma elämä voisi toisen­laisissa puitteissa muodostua. Ennen larppia on työpaja, jossa rakennetaan rooli­hahmot ja perehdytetään osallistujat larpin työ­välineisiin. Larpin jälkeen on vuorossa kontekstualisaatio, jossa valotetaan fiktiivisen maailman ja sen tapahtumien yhteyksiä Gazaan, ja osallistujilla on mahdollisuus keskustella Gazasta, Jabalian pakolaisleiriltä kotoisin olevan Majed Abusalaman kanssa. Majed on tällä hetkellä väitöskirjatutkijana Tampereen yliopiston Palestiina-tutkimusryhmässä ja mukana Gazan We Are Not Numbers -projektin koordinaatioryhmässä. Seaside Prison kestää koko­naisuudessaan 4–5 tuntia, hieman osallistujista riippuen. Seaside Prison tapahtuu teatteri­ympäristössä, ja siinä käytetään valo-, ääni-, ja videotekniikkaa.

Seaside Prisonissa kaksi perhettä elää naapuruksina Maarian­haminassa. Vanha sukupolvi – perheenpäät – muistaa yhä paremmat ajat, jolloin oli mahdollista liikkua vapaasti ja käydä vaikka Tukholmassa. Osa nuoremmista keskittyy opintoihin ja haaveilee ulko­maisista yli­opistoista sekä viisumista ja poistumis­luvasta, joita ilman ne eivät ole mahdollisuus. Toiset taas käyttävät päivänsä kalastaen hankkiakseen perheelleen elantoa, kun päivittäis­tarvikkeista on pulaa. Osa hahmoista myös vaarantaa henkensä osoittamalla mieltään miehitystä vastaan.

Seaside Prison on palestiinalais-suomalais-norjalaisen yhteistyöprojekti. Larpin ovat suunnitelleet Kaisa Kangas, Martin Nielsen ja Mohamad Rabah. Kaisan ja Mohamadin aiempi larppi, Halat hisar (Piiritystila) on saanut paljon kiittäviä arvosteluja. Siinä osallistujat viettivät 24 tuntia fiktiivisen yliopisto­kampuksen opiskelijoina ja opettajina miehitetyssä Helsingissä.